UFT 2018 VUFT 4

UFT 2018 Nijmegen (VUFT4)

26 mei 2018, in aansluiting op de NVU-voorjaarsvergadering, wordt de UFT gereden. Georganiseerd door de Nijmeegse urologen,

die ook de geslaagde voorjaarsvergadering  vorm heeft gegeven. Siebren Dijkstra heeft onder supervisie van Michiel Sedelaar en Rik Somford weer een competentie  af kunnen laten vinken. Met lof!

Verzamelen bij  “de Beach Fabriek” in Nijmegen. Een leegstaande fabriek waar onder andere een indoor-strand is gemaakt.  Het deelnemersveld is groter dan ooit: 37 fietsers! Daarom werd er gesplitst in een snelle en een wat tragere groep. Na vertrek eerst nog een stuk door Nijmegen, maar vervolgens door fraaie buitenwijken. Geen Vinex maar villaparken. Hard rijden was er niet bij, dus goed de gelegenheid om op te warmen.  Daar hielp ook de overvloedig aanwezige zon bij! Er waren al waarschuwingen gegeven in verband met de verwachtte hitte (29 graden!). In de eerste groep zaten de jonge honden. Zelf natuurlijk gestart in de tweede groep en met mij diverse oudgediende UFTers.  We misten de motards wel. Route zelf in de gaten houden en soms ook zelf de weg afzetten om over te steken. Enkele jonge collega’s reden voor het eerst op de racefiets en hadden het behoorlijk zwaar.

John Heesakkers had een antieke batavus race-fiets. Nog met schakelpeddels aan het frame in plaats van het stuur. Ook zijn outfit had hij aangepast. Helm ging snel af en een fietspetje op. Nu is hij natuurlijk zelf inmiddels ook al antiek aan het worden…  Wel was duidelijk dat het oude materiaal minder soepel gaat dan het nieuwe. Het was voor John hard werken.  Bij een korte pauze stond een jochie van 6 vol belangstelling te kijken. Toen we heuvelafwaarts gingen, racete hij met ons mee. Dat ging niet helemaal goed en hij werd door Heesakkers omvergereden (of sloeg het mannetje plots af naar zijn huis?).  Letsel bleef bij het ventje beperkt. Hij is bij zijn ouders afgegeven. John had echter schade aan één van zijn tubes (combi buiten en binnenband), dus even om via een fietsenmaker.

De dames wilden een groepsfoto van alleen de dames. Dat vond ik toch wel zó gender-vijandig…. Moesten de mannen eens proberen. Als compromis mocht ik met hen op de foto…

Na precies 60 km kwam de welverdiende pauze op het terras bij “de Schans” in Mook. Lekkere aspergesoep en broodjes. Drinken was meer dan welkom. Geen abdijbier dit jaar…

Daarna op voor de tweede helft. Omdat de eerste groep niet zo erg hard zou hebben gefietst stapten Simon Horenblas en ikzelf over naar die groep. Dat bleek voor mij een misrekening. Er kwam een hele serie lange klimmen en ze hadden hun tempo opgehoogd. Tijd om, samen met 2 jongere collega’s, toch maar op de eerste groep te wachten. Niet Simon, die met zijn bekende conditie gewoon met de jeugd door kon buffelen.

Michiel Sedelaar heeft ons de hele weg helemaal uit het hoofd kunnen leiden. Maar eenmaal ergens in Duitsland ging dat mis. Links? Rechts? Rechtuit? Toch weer de route gevonden. Op een dijk werd het nog even een poolse landdag. Gaan we naar links en doen nog een klim, of naar rechts en rijden vlak. Slechts een autoritair  optreden en het nemen van zijn verantwoordelijkheid als organisator kon een catfight voorkomen…  We gingen voor de klim.  Aan de voet van de Oude Holle weg in Beek zat de eerste groep lekker aan het bier op ons te wachten.

Die laatste klim van 1,3 km met een stijgingspercentage van 12.4% was twee UFTers te veel, maar na een korte pauze stapten zij toch weer op en kwamen fietsend boven (neen, we noemen geen namen… what happens in UFT, stays in UFT! ).  Speciale  vermelding verdient Willem Knol, onze nestor van 70++, die de rit ook zonder veel moeite heeft voltooid.

En dan is het rustig terugfietsen naar de Beach Fabriek.

Lekker buiten op het terras kwamen de sterke verhalen onder het genot van welverdiend bier en BBQ.

Nog wat statistieken:

124,1 km, 1027 m klim, maximale snelheid 61,6. Gemiddelde snelheid 21.9 in groep 2, 27.7 in groep 1!

We hebben geen lekke banden gehad. Erik Leemkuil (die van de urethravriendelijke zadels) heeft als bezemwagen geen ellende hoeven oplossen. Toch was het een geruststellende gedachte dat hij wederom bij ons was.

Deze dag was zeer geslaagd! Het bestuur van de UFT staat voor een dilemma: gaan we de UFT vaker koppelen aan de voorjaarsvergadering van de NVU of toch weer terug naar de Limburgse heuvels.

Als we volgend jaar weer koppelen aan de NVU, dan zal het de Rotterdamse regio worden.

Dank aan de organisatie!

Ronald Nooter